שיניים בולטות הן תופעה אורתודונטית שכיחה למדי, ומטופלים רבים מגיעים אלינו למרפאה בגלל בעיה זו. לא צריך להיות אורתודונט כדי לזהות שיניים בולטות, כי לרוב התופעה מאוד בולטת לעין.
מה זה שיניים בולטות?
באופן תקין, השיניים העליונות נמצאות מעט לפני התחתונות כאשר הפה סגור, והשיניים הקדמיות במצב זה נוגעות זו בזו. במקרים בהם השיניים בולטות, השיניים העליונות נמצאות הרבה לפני התחתונות ויש מרחק גדול מהנורמה (מעל 3 מ"מ) בין החותכות העליונות והתחתונות בסגירה. באורתודונטיה אנו מתייחסים למרחק האופקי של החותכות העליונות והתחתונות במונח "סגר אופקי עובר" או OVERJET, כדי למדוד ולתעד את מיקום החותכות.
לעיתים מצב זה גורם לקושי בסגירת השפתיים, ויכול גם להתבטא במיקום של השפה התחתונה מאחורי השיניים העליונות.
ממה זה נגרם?
שיניים בולטות נגרמות בגלל מגוון סיבות, ויכולות להיגרם בגלל בעיות במיקום וגודל הלסתות, או בעמדה ובגודל של השיניים. הסיבות העיקריות הן:
- גנטיקה – לגנטיקה השפעה גדולה על מבנה הלסתות וצורת השיניים. במשפחה בה לאחד או יותר מההורים מבנה של לסת עליונה בולטת, יש סיכוי גדול שגם לילדים יהיה מבנה דומה
- מציצת אצבע – הרגלים כגון מציצת אצבע או מוצץ יכולים לגרום לאורך זמן לגדילה לא תקינה של הלסת העליונה ולמיקום קדמי יותר של השיניים העליונות
- הרגלים אחרים – כגון דחיקת לשון בזמן בליעה ובדיבור (שינשון) יכולים להשפיע על מיקום קדמי של השיניים העליונות.
- חבלות – חבלות שונות לאזור הפנים עלולות לגרום לשינוי עמדת השיניים ולצמיחה שלהן בעמדה בולטת.
למה עלולות לגרום שיניים בולטות?
- אסתטיקה – שיניים בולטות הן סיבה נפוצה לדרישה לטיפול אורתודונטי, היות והן משפיעות על האסתטיקה של הפנים בכלל ועל החיוך בפרט.
- סכנה מוגברת לחבלה – שיניים בולטות מגדילות מאוד את הסיכון לחבלה בשיניים, במיוחד אצל ילדים. כאשר השיניים בולטות, לרוב השפתיים נסגרות פחות טוב, ואינן מגינות באותה מידה על השיניים. כך במקרה של חבלה כתוצאה מנפילה, היתקלות, או בזמן משחק ((למשל במשחקי כדור או ספורט, ואומנויות לחימה). החבלות לשיניים יכולות להיות קלות ולגרום לרגישות קלה וחולפת, אולם במקרים בהם החבלה חמורה יותר עלולה להישבר שן קדמית או אפילו להיתלש ממקומה.
- קשיים בלעיסה – כאשר הפער בין השיניים העליונות והתחתונות גדול- קיים קושי לחתוך את המזון וללעוס כהלכה.
- בעיות הגיה ודיבור – יחסים לא תקינים של השיניים עלולים להשפיע על יכולת ההגייה של צלילים מסוימים.
- יובש בפה ובחניכיים – השיניים הבולטות מפריעות לסגירת הפה, וכתוצאה מכך יכול להיגרם יובש של הפה. לרוק יש תפקיד חשוב בשמירה על הלחות של החניכיים וכנוזל שטיפה וניקוי של השיניים (למשל משאריות של מזון וחיידקים). במצבים של יובש יש עלייה בשכיחות של עששת ודלקות חניכיים.
מתי ואיך כדאי לטפל בשיניים בולטות?
כאשר השיניים בולטות בצורה ניכרת, כדאי לשקול טיפול כבר בגיל צעיר, בסביבות גיל 8-9, עוד לפני שהתחלפו כל השיניים החלביות. מטרת הטיפול בגיל זה היא להקטין את הבליטה של השיניים ולייצר יחסים תקינים, להקטין את הסיכון לחבלה ולאפשר המשך גדילה תקינה.
במידה וקיים הרגל הקשור לשיניים הבולטות, כגון מציצת אצבע או דחיקת לשון, מומלץ לפעול לשינוי ההרגל מוקדם ככל האפשר.
מרבית הטיפולים האורתודונטיים נעשים בגיל הנעורים (11-14), לאחר שהתחלפו כל השיניים. גם בגיל מבוגר ניתן לבצע טיפול אורתודונטי ולתקן את עמדת השיניים.
הטיפול נעשה עם מכשירים אורתודונטיים שונים, בהתאם לגיל המטופל ולאופי הבעיה.
בעבר הטיפול השכיח היה עם מכשיר חיצוני שנקרא רסן, הכולל רצועה שמורכבת על הראש או הצואר. כיום קיימות שיטות טיפול חדישות, כגון מכשיר קרייר וקשתיות שקופות, המאפשרות תיקון של עמדת השיניים בצורה נוחה ואסתטית יותר.
מומלץ להגיע לבדיקה אצל רופא מומחה לאורתודונטיה כדי לאבחן את הבעיה, ולהתאים את סוג המכשיר והעיתוי המתאימים לטיפול.